Víz a festészetben – Víz témájú festmények – óceán, tengerpart, vízhullám, tájkép

Művészként nekem is az egyik kedvenc témám a víz. Tengerpart, óceán, hullámok, vízesés… jöhet bármi, szívesen megfestem.
A víz azért is rendkívül komplex, mert egyszerre van mozgásban, és sugall békességet, harmóniát. A kék szín, pedig mögöttes jelentéssel is bír. Az öt fő elem, a tűz, a föld, a fém, a víz és a fa mind fontos szerepet játszanak a teremtő körforgásban.

A víz, mint az öt fő elem egyike, nagyon jó hatással van az emberre és ráadásul mögöttes eszmével is bír. A víz a folyékony anyag, szimbolizálja a folyadékok, folyók, áramlások minden formáját, így a közlekedést, a hírt, az összeköttetést is. Az éjszaka, a tél, a sötét évszak, az északi tájt, a fekete és a kék szín párosul hozzá.

Mit is jelent ez? Mivel a víz az áramlást is erősíti, érdemes víz témájú képekkel megtölteni a dolgozószobát, az irodát, olyan helységeket, ahol nagyobb aktivitást szeretnénk kiváltani.

Ez jó hatással lesz a hangulatunkra, a víz jótékony erejét évszázadok óta ismerjük. Nem csoda, hogy nagyon sokan szeretik az otthonukban a szobaszökőkutat, a csörgedező kis forrásokat vagy az akváriumot.

Festmények helyes elhelyezése

Minden képnek megvan a saját jellege, emiatt a megfelelő helyre kell tennünk. A vizet ábrázoló festményeknél ez még fontosabb. Meg kell különböztetnünk állóvizet és mozgó, aktív vizet ábrázoló képeket, hiszen teljesen más energiával bírnak.

Az állóvíz, tó, csendes tengerpart, tájképen lévő víz… nyugalmat és harmóniát áraszt. Emiatt a tulajdonságuk miatt érdemes ezeket a festményeket a hálószobába rakni, hiszen megjelenésükkel tovább fogják erősíteni a békességet, a megnyugvást és a kiegyensúlyozottságot. Jó hatással lesznek az alvásra, és a lefekvés előtti csendes időszakra is.

A vízesést vagy mozgó vizet ábrázoló képek az áramlásokat segítik az életünkben. Ezek nem teljesen kívánatosak a hálószobába, hiszen mellettük nem feltétlen lesz nyugalmas az alvás. Minden más helyre a lakásban azonban tökéletes választás lehet egy-egy vizet ábrázoló kép, mert energikus, stimuláló hatása révén jó energiával tölti meg a helyet.

A festmények választásakor mindig figyeljünk saját magunkra, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk a kép. Tulajdonképpen ez a legfontosabb.

Absztrakt festmény víz hatással

Vannak olyan absztrakt képek, melyek valamilyen vízre emlékeztetnek – tengerpart, óceán, hullám, vízpart… Ezek a festmények mind titokzatosak és különlegesek. Szinte eldönthetjük, hogy akarjuk-e látni bennük a vizet.
Ezért a hatásukban is eltérőek, hisz az absztrakt képeknél csak az a fontos, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlünk, nézőkből. A víz témájú képek hatásai bár rendkívüliek, mégis az absztrakt festményeket egy másik kategóriába kell sorolnunk. Itt csak az érzéseinkre hagyatkozzunk, hisz ezek a legfontosabbak, mikor képet választunk.

Absztrakt páros festmény

Fontoljuk meg alaposan, hogy milyen festményt választunk, és, hogy azt az otthonunkba hova tesszük, hisz hatása lesz ennek az életünkre.
Vannak különleges, meghatározó elemei minden otthonnak, de a legfontosabb, hogy mi jól érezzük magunkat benne, így bármit teszünk, törekedjünk egy olyan élettér kialakítására, melyben pozitív érzések uralkodnak.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top