Női barátságok – A frienemy és a szövetség

Ma a női barátságokon gondolkodtam. Minden alkalommal, mikor ezen tűnődöm furcsa érzés fog el. Egyszerre leszek szomorú és nyugodt, békés.

Hogy lehetnek a női kapcsolatok ennyire szélsőségesek, keszekuszák, érzelemdúsak? Vagy nagyon nehéz és fájdalmas egy-egy női barátság, vagy pedig felemelő, biztonságos, empatikus és szeretetteljes. Mintha nem lenne középút. Ha közel kerülünk egymáshoz onnan már csak vagy az egyik irány van, vagy a másik!?

Olyan mintha mi köztünk lenne valamiféle láthatatlan pókfonál.

Frienemy

Mi nők nem mindig vagyunk kedvesek egymással, hallottam férfiakat akik szerint a nők utálják a nőket. Talán van benne valami, de én nem akarok egyetérteni vele.

Minden női kapcsolat tele van érzelmekkel, sokan betesznek a másiknak, kibeszélik egymást, irigyek a másikra, utálkozások, árulások vannak…

A frienemy egy angol szó, ami szerintem nagyon találó, és leginkább a női barátságok egyes típusára igaz. Két szóból áll össze a friend vagyis barát és az enemy vagyis ellenség szavakból. Azokat a kapcsolatokat jelzi, amelyek barátságoknak, kedvesnek tűnnek, de a felszín alatt tele vannak versengéssel, háborúsággal, negativitással.

Azért is nehéz ez, mert az ember ne tud eligazodni az érzelmi térképen. Egyszer úgy érzi kedves vele a barátja, önmaga lehet, szeretetteljes közegben van, aztán mikor már épp megbízik a másikban kap egy olyan pofont, olyan megjegyzést, annyira fájdalmas és bántó mondatot, amit hetekig sem hever ki.

Nagyon sok ilyen toxikus, egészségtelen kapcsolatot látni manapság.

Ha nem utáljuk egymást…

A női kapcsolatok pozitív oldala ugyanolyan érzelmes lehet. Ez az a lehetőség, mikor segítjük egymást az életben, megértjük, meghallgatjuk a másikat, támogatjuk, vigyázunk egymásra. Osztozunk. Mert annyira egyformák vagyunk.

A kulcs az empátia, az együttérzés. Ha megértjük, hogy a másik min ment, megy keresztül más szemmel tudunk rá nézni.

A közös utunk évszázadokig nyúlik vissza. Közös történelmünk van, és néha a személyes történeteink is találkoznak. Ha picit őszintén figyelünk a másik emberre, ha empatikusak vagyunk és nem versengők, akkor könnyen meglátjuk azt, ami összeköt minket. Az egyetemes érzéseket, értékeket.

Sokszor egy-egy női barátság a végletekig őszinte és biztonságos tud lenni. Időnként még akár intimebb is lehet, mint egy párkapcsolat.

Férfi szemmel


A férfiaknál a barátságok, a kapcsolatok mintha egyszerűbbek lennének. Ott megisznak egy sört, eldumálgatnak és vagy barátok lesznek vagy nem. Nincsenek megbántott érzelmek, nincs napokig duruzsolás a másik mögött, csak egyszerűen vagy van szimpátia vagy nincs.

Sokszor nem is igazán értik, hogy a nők mit drámáznak egymással. A férfiak máshogy vannak felépítve.

A szövetség

Mikor az ember házasságot köt, szövetségre lép valakivel, a társával.

De köztünk, nők között már egy különleges szövetség kimondatlanul is él; nem kell megkötnünk mert ott van köztünk, bennünk, szimplán csak azáltal hogy létezünk, élünk. Mindannyian érezzük. Talán ezért is vannak ezek a nagyon mély és intenzív érzések, melyik körülölelik a női kapcsolatokat.


Mi nők nyomot hagyunk egymásban. Akarva, akaratlanul. Láthatatlan pókfonál köt össze minket. Én úgy hívom, hogy szövetség.
Bátorító, oltalmazó, empatikus, hálás, szeretetteljes, és néhol keszekusza. Mi tesszük olyanná, amilyenné akarjuk, és az erejét mind érezzük.


Szövetség. Köszönöm mindenkinek, aki osztozik velem ebben.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top