Mitől lesz otthonos egy lakás? – 5 tipp, hogy jobban érezd magad az otthonodban; és a vendégeid is!

Mikor vendégségbe mész, figyeld meg magad. Úgy érzed, hogy haza sem szeretnél menni, vagy olyan érzésed van, mintha múzeumban lennél, esetleg diszkomfortos vagy? Ez nem csak a társaságtól függ, hanem a berendezéstől, a tárgyaktól, a növényektől, a dekorációtól, az illatoktól… is.

5 tipp, amitől otthonosabb hangulatot teremthetsz

Az illatok

Talán mára már mindenkinek egyértelmű, hogy minden otthonnak meg van a saját illata. Ez összetevődik a parfümökből, amiket használsz, az öblítőből, a bútorok illatából, a virágok, növények illatából és tulajdonképpen mindenből, ami az otthonodban van. Az életek, amiket főzöl is hozzájárulnak ehhez, de még a fűtés típusa is, amit használsz. Ha elutazol egy kis időre és aztán hazatérsz, sokszor észreveheted a jellegzetes illatot.

Így veszi észre mindenki, aki belép az otthonodba. Az első, amit az érzékszerveinkkel érzékelünk az illat. A szemünk csak utána tudja feldolgozni azt a sok-sok mindent, amit egyszerre lát.

Az illatoknak nagy hatásuk van. Érdemes illatgyertyákat, tértisztító olajokat, akár füstölőt is használni. Sokat szellőztetni, hogy minél frissebb érzésünk legyen. Még télen is nagyon fontos erre odafigyelni.

A növények

Ha Te is olyan vagy, mint én és nehezen tartod életben a növényeket, akkor ez nem egy jó hír Neked. Mármint, hogy a növények, virágok is erősen meghatározzák a hely atmoszféráját. Én mindig nagyon igyekszem, de sokszor eredménytelenül a szobanövényekkel kapcsolatban. Bensőséges kapcsolat ez, figyelni kell a vízre, a fényre, és a növényke kis lelkére is. De talán ez a folyamat elmélyíti a kapcsolatot a környezetünkkel is, nem csak a növényekkel.

Kezdj el foglalkozni a növényekkel, viseld gondjukat, és hamar meghálálják. Hamar érezni fogod a hatását annak, ha van otthon valami zöld is.

A dekoráció – festmények, képek

A fehér falak bizony kicsit kórházszagúak. De még a színes falakat is fel lehet dobni egy kis dekorációval. Kerüld a tucat dolgokat – nem szeretnéd senki otthonában viszontlátni ugyanazt a képet vagy ugyanazt a dekort, ugye? Az nem túl otthonos, inkább kiállítóterem hangulata van.

Az egyedi, Neked szóló festmények, képek segítenek szívhez közelivé tenni az otthonod. Egy igazi festmény mindig kommunikál Veled, mindig kérdez, mindig mást felel. Neked, hozzád szóló darabokra van szükség, hogy ne egy bútorház hangulatát érezd. Legyen mélysége, tartalma mindennek, ami az otthonodban van.

A fény

Nagyon nehéz játék a fény, hiszen mindannyian többet és többet akarunk belőle. Főleg, ha kis lakásról, kis helyről van szó. Apró trükkök segítségével viszonyt bezsebelhetjük az összes természetes fényt, ami csak a rendelkezésünkre áll.

A világítást is nagyon át kell gondolni. Optimális, ha egy-egy helyiségben több lehetőségünk is van, így minden időtöltéshez a megfelelőt tudjuk beállítani. Egy esti vacsorapartihoz más világítást illik, mint egy kedves kis játékhoz az unokákkal.

A rend

Írtam már korábbi blogbejegyzésemben a rend fontosságáról. Nem is hisszük, hogy mekkora szerepe van abban, hogy egy lakás szerethetővé váljon a szemünkben.


A feng shui azt mondja, hogy ahol kupi van, ott nem tud az energia áramolni, ott megakad. Minden lakásban vannak olyan pontok, amik időről időre kupisak lesznek, ezekre a gócpontokra érdemes odafigyelni.

Most gyakorlati tanácsokkal is szeretnék Neked segíteni a renddel kapcsolatban.

Gyakorlati tanácsok a rendhez
  • A legfontosabb dolog, amin tudunk egy picit változtatni, az a hozzáállásunk.
  • Vizsgáljunk meg minden tárgyat az otthonunkban aszerint, hogy milyen érzéseink fűződnek hozzá. Ha pozitívak, akkor tartsuk meg, ellenkező esetben váljunk meg az adott tárgytól.
  • Haladjunk lépésről lépésre. Ne feltételezzük, hogy az egész házat át tudjuk nézni egy nap alatt, de egy fiókot, egy szekrényt vagy akár egy egész szobát talán igen.
  • Legyünk türelmesek magunkkal a folyamat közben és minden lépés után ajándékozzuk meg magunkat valamivel.
  • Rendszeresen takarítsunk. Főleg az olyan helyekre figyeljünk, ahol megállhat a por: az ágy alatt, mögött, lépcső alatt, bejárati ajtónál…
  • A cipőinket vegyük le a lakásba lépés előtt. Ezzel is megtiszteljük az otthonunkat, hogy az élet, az utca porát nem árasztjuk rá.
  • Az otthonunk menedékként is szolgál, egy hely, ahova visszahúzódhatunk és feltöltődhetünk, Fontos, hogy így is bánjunk vele, tartsuk rendben, ezáltal kifejezhetjük, hogy értékeljük és megadjuk neki a tisztelet.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top