A kitartás és a gyakorlás fontossága a művészetben

Tegnap rossz napom volt.

Nem borzalmas vagy kilátástalan, csak egy rossz nap.

Reggel elkéstem, kiborult a kávém, rossz helyre parkoltam… szóval valahogy semmi nem sikerült, és persze nyűgös is lettem hamar. Aztán még este még festészetre is kellett mennem (nemrég beiratkoztam egy festő képzésre, hogy ügyesebb legyek és fejlesszem a tudásom)– úgyhogy este 5 és 8 között alakrajz órám volt – illetve lett volna… mert hát nagyon gyorsan meggyőztem magam, hogy nem megyek.

„Végül is ki lehet hagyni egyet. Olyan rossz passzban vagyok, ma úgysem menne az alkotás. Így nem lehet kreatívnak lenni. Egyszer igazán megengedhetem magamnak…”

Már fordultam is hazafelé, amikor valahonnan beütött egy gondolat.

A sportolókra gondoltam. Főleg az élsportolókra, akik minden egyes nap mennek edzeni. Soha nem azon rágódnak, hogy hogyan fog „sikerülni” az edzés, mert tudják, hogy ezek hozzá tartoznak a folyamathoz. Tudják, hogy a gyakorlás elengedhetetlen és nem minden alkalom lesz műalkotás, vagy életük legjobbja. Van, hogy aznap „csak” tanulsz. Alázatosan, kitartóan, következetesen!

Vettem egy mély levegőt – és egy kávét – és betoltam a popómat a műterembe.

Az úton vagyok, haladok a célom felé, gyakorlok és nem adom fel, még a nehéz napokon sem. És ezért most még egy picit büszke is vagyok magamra!

Többet kellene beszélnünk a kitartásról, a munkáról és a hullámvölgyekről is. Arról, hogy nem lehetünk minden nap jó formában, nem hozhatjuk ki magunkból a 100 százalékot, de minden nap tehetünk ezért. Tanulhatunk, fejlődhetünk, tehetünk magunkért. Minden nap. Lépésről lépésre.

Ezért is szeretem a festést, a rajzolást. Mert bele kell rakni a munkát, őszinte, nem lehet csak úgy odahazudni valamit a papírra. vagy megjátszani a tudást. nem, itt minden kiderül. Meg is hálálja, ha valaki igyekszik és tanul, az is kifizetődik. Bár sok múlik a tehetségen, de a munka sokkal kiszámíthatóbb.

Sok tehetséget láttam elkallódni, és sok szorgalmas embert is láttam ragyogni.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top