Esküvői köszönőajándékok – Kinek, mikor, mit és miért adjuk?

Nagyjából az utolsó utáni pillanatban szokott az embernek eszébe jutni a köszönőajándék, amikor esküvőt szervez. Minden előrébb való és fontosabb, és talán rendben is van ez így. De tapasztalatból tudom, hogy az esküvőtök napján a szívetek megtelik szeretettel és hálával és ezt szeretnétek megosztani másokkal is. Az egyedi kis köszönőajándékok abban segítenek, hogy méltóképp tehessétek ezt meg. 

Esküvői köszönőajándékok – mini festmények

Kinek adjuk a köszönőajándékokat?

Ez teljesen egyéni, de általánosságban elmondhatjuk, hogy mikor a köszönőajándékokról beszélünk a násznépet három csoportra osztjuk.

Az örömszülők és a legközelebbi családtagok

Ők mindig egy kicsit előkelőbb szerepet töltenek be az esküvőn, így amikor ajándékokról beszélünk érdemes hangsúlyozni ezt. Így még jobban kifejezhetitek, hogy az örömszülők milyen fontosak a számotokra. 

Én festőként kis festményekkel kedveskedek az örömszülőknek. Esküvői köszönőajándékokat tenyérnyi nagyságú festményként készítem el, de az örömszülőknek egy picit nagyobb festményt készítek. Ugyanabban a stílusban festem meg Nektek, mint a mini festményeket, csak a méret változik. Az otthon állandó dísze lehet, örök emlék a nagy napról.

A násznép

A násznép a második csoport, őket egyben kezeljük. Van mondjuk az esküvődön száz vagy kétszáz vendég, akkor a köszönőajándékokra is így kell gondolnod, hogy mi az amiből tudsz ennyit készíteni, rendelni, vásárolni…

Én festőként kis festményeket festek a násznépnek a pár által választott stílusban. Ha van egy közös elképzelés, kedves emlék, vagy csak egy stílus ami megtetszik, akkor szívesen elkészítem azt Nektek és a násznépnek, hogy örök emlék és izgalmas ajándék legyen. Ha nincs ötletetek, akkor pedig bátran válogassatok az én ötleteim közül a webshopomban.

A szolgáltatók

Ez egy érdekes és kérdéses csoport, hisz ők azért vannak az esküvődön, hogy Neked segítsenek a nagy napodon. Nem feltétlenül szükséges nekik ajándékot adni, de egyre inkább elterjedt szokás. Egy kis aprósággal meg tudjátok köszönni a munkájukat, ha úgy érzed, hogy ennek van helye. Ha nem, az is teljesen rendben van, senkinek még csak fel sem fog tűnni.

Kisebb- nagyobb festmények ugyanabban a stílusban

Mikor adjuk a köszönőajándékokat?

Szokás szerint az esküvő végén illik a köszönőajándékot adni. Ha van lagzi, vacsora akkor az asztalra is ki szokták rakosgatni ezeket a tányérok mellé. Az én kedvencem, mikor ezekre az ajándékokra a vendégek nevét is ráírjuk, így ültetőtáblaként is funkcionálnak. Ráadásul, ha valamin ott van a nevünk, akkor tudjuk, hogy az a miénk és nem merül fel kérdésként, hogy ezt mi kaptuk-e, hazavihetjük-e… Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de mikor az én festményeimet kapják a vendégek köszönőajándékként, sokszor megkérdezik, hogy ezt hazavihetik-e.

Mit adjunk és mit ne adjunk esküvői köszönőajándéknak?

Mit ne adj?

  • kacatot, ócskaságot, amit csak kidob
  • olyat, amit már más esküvőkön is kapott
  • ami nem szép, vagy nem illik az esküvőhöz
  • amit nehezen tud hazavinni

Mit adj?

  • értéket, apró figyelmességet
  • egyedit
  • életre szóló emléket
  • amiből látszik a szereteted és a hálád
  • olyat, amit más esküvőn még nem látott
  • olyat, amiről majd évek múlva is eszébe jut a Ti nagy napotok

Miért adjunk esküvői köszönőajándékot?

Talán a legfontosabb kérdés, hogy miért is adjuk ezeket? Lehet, hogy most nem érzitek annyira fontosnak ezeket, de mikor az esküvődön ott lesz mindenki, akit szeretsz, és elhalmoznak ajándékokkal és kedves szavakkal, akkor szeretnéd ezt majd megköszönni nekik. A köszönőajándékokkal lesz lehetőségetek arra, hogy kifejezzétek, hogy milyen fontosak nektek ezek az emberek. Az esküvő kiváló alkalom erre.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top