Esküvői köszönőajándékok – Kinek, mikor, mit és miért adjuk?

Nagyjából az utolsó utáni pillanatban szokott az embernek eszébe jutni a köszönőajándék, amikor esküvőt szervez. Minden előrébb való és fontosabb, és talán rendben is van ez így. De tapasztalatból tudom, hogy az esküvőtök napján a szívetek megtelik szeretettel és hálával és ezt szeretnétek megosztani másokkal is. Az egyedi kis köszönőajándékok abban segítenek, hogy méltóképp tehessétek ezt meg. 

Esküvői köszönőajándékok – mini festmények

Kinek adjuk a köszönőajándékokat?

Ez teljesen egyéni, de általánosságban elmondhatjuk, hogy mikor a köszönőajándékokról beszélünk a násznépet három csoportra osztjuk.

Az örömszülők és a legközelebbi családtagok

Ők mindig egy kicsit előkelőbb szerepet töltenek be az esküvőn, így amikor ajándékokról beszélünk érdemes hangsúlyozni ezt. Így még jobban kifejezhetitek, hogy az örömszülők milyen fontosak a számotokra. 

Én festőként kis festményekkel kedveskedek az örömszülőknek. Esküvői köszönőajándékokat tenyérnyi nagyságú festményként készítem el, de az örömszülőknek egy picit nagyobb festményt készítek. Ugyanabban a stílusban festem meg Nektek, mint a mini festményeket, csak a méret változik. Az otthon állandó dísze lehet, örök emlék a nagy napról.

A násznép

A násznép a második csoport, őket egyben kezeljük. Van mondjuk az esküvődön száz vagy kétszáz vendég, akkor a köszönőajándékokra is így kell gondolnod, hogy mi az amiből tudsz ennyit készíteni, rendelni, vásárolni…

Én festőként kis festményeket festek a násznépnek a pár által választott stílusban. Ha van egy közös elképzelés, kedves emlék, vagy csak egy stílus ami megtetszik, akkor szívesen elkészítem azt Nektek és a násznépnek, hogy örök emlék és izgalmas ajándék legyen. Ha nincs ötletetek, akkor pedig bátran válogassatok az én ötleteim közül a webshopomban.

A szolgáltatók

Ez egy érdekes és kérdéses csoport, hisz ők azért vannak az esküvődön, hogy Neked segítsenek a nagy napodon. Nem feltétlenül szükséges nekik ajándékot adni, de egyre inkább elterjedt szokás. Egy kis aprósággal meg tudjátok köszönni a munkájukat, ha úgy érzed, hogy ennek van helye. Ha nem, az is teljesen rendben van, senkinek még csak fel sem fog tűnni.

Kisebb- nagyobb festmények ugyanabban a stílusban

Mikor adjuk a köszönőajándékokat?

Szokás szerint az esküvő végén illik a köszönőajándékot adni. Ha van lagzi, vacsora akkor az asztalra is ki szokták rakosgatni ezeket a tányérok mellé. Az én kedvencem, mikor ezekre az ajándékokra a vendégek nevét is ráírjuk, így ültetőtáblaként is funkcionálnak. Ráadásul, ha valamin ott van a nevünk, akkor tudjuk, hogy az a miénk és nem merül fel kérdésként, hogy ezt mi kaptuk-e, hazavihetjük-e… Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de mikor az én festményeimet kapják a vendégek köszönőajándékként, sokszor megkérdezik, hogy ezt hazavihetik-e.

Mit adjunk és mit ne adjunk esküvői köszönőajándéknak?

Mit ne adj?

  • kacatot, ócskaságot, amit csak kidob
  • olyat, amit már más esküvőkön is kapott
  • ami nem szép, vagy nem illik az esküvőhöz
  • amit nehezen tud hazavinni

Mit adj?

  • értéket, apró figyelmességet
  • egyedit
  • életre szóló emléket
  • amiből látszik a szereteted és a hálád
  • olyat, amit más esküvőn még nem látott
  • olyat, amiről majd évek múlva is eszébe jut a Ti nagy napotok
Scroll to Top