Képek fajtái és tulajdonságai – eredeti festmény, festmény másolat, művészi print – melyik mit jelent?

Mi is a különbség egy nyomat és egy másolat között? Milyen típusú festményt vegyünk, hát nem ugyanaz mindegyik? Hogyan tudjuk megállapítani, hogy melyik mennyire értékes?

Az alábbiakban a döntéshez szükséges legfontosabb szempontokat járom körül.

Eredeti festmény

Eredeti festmény

Talán a legegyszerűbb kategória, mivel a nevében is bent van, hogy mi ez. Amit fontos leszögezni, hogy a művész egyszer készíti el. Értéke az egyediségében is van, hiszen nem fordulhat elő velünk, hogy vendégségben egy ugyanilyen festménnyel találjuk szemen magunkat, mint amilyen nekünk is van otthon.

A művész aláírásával igazolja, hogy egy festmény készült és nem is készít többet ebből. Sokan nem tudják, hogy az aláírás – azon kívül, hogy a művész neve, védjegye – ezt jelenti.

Ezek a kategóriák közül a legdrágább alkotások, hiszen magában foglalják az alkotó gondolatait, ihletét, pillanatnyi és megismételhetetlen érzelemvilágát, a sok-sok munkáját és tanulmányait, és a festmény egyediségét.

Maga a gondolat, hogy az egész világon ez az egy ilyen festmény létezik szinte varázslatos.

Aláírás a festmények sarkaiban

Festmény másolat

Vannak olyan híres festmények, melyek egyszerűen csodásak és megakad rajtuk a szemünk. De a világon csak egy van belőlük. Sok festő ezért másolatot készít ezekből a festményekből. Ugyanúgy festékkel, minőségi alapanyagokkal és kézzel készül, de utánozva van egy másik kép.

A festmény másolatokat a művész nem írhatja alá, így nem is látsz majd aláírást a sarkukban. Hiszen az aláírás az egyedi, megismételhetetlen képek jelzői, másolatra nem szabad rátenni.

Amit fontos leszögezni, hogy ezek az alkotások nem eredeti ötlet alapján készültek, hanem egy másik művész (vagy akár ugyanannak a művésznek egy korábbi) munkáját másolják. Ezáltal az egyediség veszik el, de a festmény élménye ugyanaz marad. Ugyanúgy látjuk az ecsetvonásokat, tapinthatjuk a festéket, érezhetjük a sok-sok munkát, amit beletettek a kép elkészítésébe.

És bár “csak” egy másolatról van szó, sokkal nehezebb maga a munka, mint gondolnánk. Hisz pontosan kell utánozni a technikát, a színeket, sőt még az érzést is, amit az eredeti mű közvetít.

A festmény másolatok olcsóbbak, mint az eredeti alkotások, hisz az ötletet, az ihletet és az egyediséget nem kell megvásárolni.

Art print vagy művészi print

Ez egy különleges eljárással készült munka. Az eredeti festményt nyomdai szkennerrel beszkennelik, majd – ha szükséges – szerkesztik. Ez adja a festmény nagyon jó minőségű elektronikus változatát, amit aztán fel tudunk használni. Készíthető belőle vászonkép vagy keretezett papír változatú kép. De a fájl felhasználható szinte minden nyomtatására.

Ezeknek a képeknek a szerzői joga a művészhez tartozik.

Limitált számú print szokott készülni a festményekből, hiszen az is értékét az adja ezeknek a műalkotásnak, hogy mennyit árusítanak belőle. A darabszámnak semmi sem szab határt, csak az alkotó igénye.

A művészi printek árai jóval alacsonyabban vannak, mint az eredeti festmények vagy a másolatok árai. Hisz ezek a képek nem csak, hogy nem egyetlenek a világon, de az előállítási költségük is alacsonyabb.

Art print kollekció

Személyesen

Én személyesen eredeti festményeket festek.

Másolatot nem készítek, sem más festményét nem másolom, sem a sajátomat nem készítem el újra. Art printeket is készítek néhány művem alapján. Limitált példányszámban készülnek az art printek (általában 10 darab). Az alacsony példányszám számomra nagyon fontos, hiszen nem szeretnék tucat gyártásba kezdeni.

Mérlegelés

Amikor képet vásárolsz el kell döntened, hogy mi a fontos Neked. Szeretnéd, hogy egyedi és megismételhetetlen legyen? Csak Nálad lógjon a falon ilyesmi? Vagy nem számít ki és hogyan alkotta, csak szeretnél valami szépet? Esetleg van olyan híres kép, ami teljesen megbabonázott és mindenképpen szeretnél az otthonodba? Milyen összeget szeretnél áldozni rá?

Ha ezekre a kérdésekre tudsz választ adni, akkor könnyedén el fogod tudni dönteni, hogy milyen képet válassz.

Figyelj az érzéseidre, mikor festményt választasz. Fontos, hogy milyen érzéseket vált ki belőled az adott mű, hisz Te fogsz együtt élni vele. Hozz érzelmi alapú döntést, és akkor nem tévedhetsz 🙂

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top