Kreativitás – a győztesek kiváltsága vagy létszükséglet?

Albert Einstein szerint “Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket.” – ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem tudod magad kigondolkodni egy problémából.

Szükséged van egy másik lélekállapotra. Nekem ebben sokat segít a festés, mert a kreatív oldalammal könnyebben tudok a megoldáshoz kapcsolódni. De a sportolás, a meditálás, vagy akár a vezetés illetve a főzés is adhat egy másik nézőpontot…

Neked van olyan, ami segít egy picit kilépni a gondolkodásmódod kereteiből és máshonnan megközelíteni egy-egy helyzetet?

Flow

A flow élmény a pszichológia egyik alapfogalma. Azt a mentális állapotot hívjuk flow-nak, amelyben egy tevékenységet végző személy teljesen elmerül abban amit csinál. Teljes fókusz, teljes élvezet, teljes átélés.

Azt is szokták mondani (kicsit szlengesen), hogy benne van a “zónában”. A lényeg, hogy egy-egy cselekvés annyira leköti az érzéseinket, hogy szinte elveszünk benne és megszűnik az idő.

A meg nem élt kreativitás szorongáshoz vezet

A kreativitás alkotóképességet, teremtőképességet jelent. Elemi ösztönünk és szükségletünk, kapcsolódik a szépség iránti igényükhöz. Nem kell híres zeneszerzőnek lenni ahhoz, hogy minden nap tudjunk egy picit az énünk kreatív részével foglalkozni.

Brene Brown kutatásaiból tudjuk, hogy a kreativitásunk megélése a hasznunkra válik. Azok az emberek, akik nem tekintik magukat kreatívnak, gyakran ítélik meg a kreativitás úgy, hogy ez nem eléggé produktív. Vagy valami, amit gyerekkorban be kellene fejezni. Nem értik teljesen, nem látják mi haszna van. Ezek miatt pedig sok szégyent társítanak hozzá.

Emiatt könnyedén válhat bánattá, nehezteléssé.

A szégyennel kapcsolatos kutatásokból kiderül, hogy az emberek 85%-a tapasztalt az általános iskolában olyan traumát, melyben megszégyenítették, megalázták vagy nevetségessé tették. Legalábbis az ő tapasztalataik, az ő emlékeik ezek voltak. Ugyanezek az embereknek az 50%-a számolt be arról, hogy ezek a tapasztalatok a művészetekkel, a kreativitással kapcsolatosak voltak.

Mítoszok és tévhitek a kreativitással kapcsolatban

– Egyesek kreatívak, mások pedig nem

Mindannyian kreatívak vagyunk. Vannak, aki használják ezt a tulajdonságukat és vannak, akik nem.

Ez egy olyan tulajdonság, melyen mindig dolgoznunk kell, olyan ez, mint egy izom, amit edzünk. Ha gyerekkorunkban nem biztattak minket, leszólták a törekvéseinket vagy nem erősítették ezt az oldalunkat, akkor gyakran hihetjük magunkról, hogy nem vagyunk kreatívak, pedig ez nem igaz.

– A kreativitás az rajzolás, díszítés, cukiskodás

Sokan hiszik, hogy vannak a kreatív emberek, akik egy felhőn ülnek, énekelve lóbálják a lábukat és vannak a többiek, akik dolgoznak.

Ez azért nem valóságos, mert a kreativitás a problémamegoldó készségünkkel van kapcsolatban. ez egy látásmód, mely által szemléljük a helyzetet. Egy új nézőpont, új lehetőség, alkalmazkodás és rugalmasság. Ezek a tulajdonságok pedig nem csak a hétköznapi életben elengedhetetlenek, hanem az üzleti életben is.

– A kreativitás nem fejleszthető

Ez a mítosz nagyon hamar megdől, ha velem tartasz és elkezded Te is fejleszteni a kreativitásod.

Hogyan fejleszthetem a kreativitást?

Moss fogat kreatívan

A legegyszerűbb és legszórakoztatóbb játék, ha fogmosás közben egy picit kipróbáljuk a képzelőerőnket. Próbáljuk három olyan szóra gondolni, aminek semmi köze egymáshoz. Se a fogmosáshoz.

Nem is olyan könnyű, mint gondolnánk…

Hogy ezt miért jó? A kreativitás olyan gondolatok összekapcsolása, melyek látszólag nem tartoznak össze, olyan utak megtalálása, amikre azelőtt nem gondoltunk. Ezzel könnyedén fejleszthetjük azt a képességünket, hogy ne a megszokott módon találjuk megoldást egy-egy helyzetben. És a fogmosás minden nap végén csak pár perc, ami a legjobb időtöltés erre.

Légy kreatív, mikor senki sem látja

Az egyik legnagyobb blokkja a kreativitásnak, hogy attól félünk, hogy mit mondanak mások. Mindannyian félünk ettől.

De mi lenne, ha nem kellene? Ha senki nem hallaná, ahogy énekelsz, vagy senki nem látná a festményt, amit csináltál, senki nem nézné ahogy táncolsz… Próbálj olyan közeget teremteni magadnak, ahol egyedül lehetsz, ahol mindent szabad.

Létszükséglet

Fel kell hogy ismerjük, hogy a mai modern világunkban nem kifizetődő, hogy a kreativitásunkat elnyomjuk magunkban. Ez egy olyan érték, olyan tulajdonság, ami a létfenntartásunkat segíti elő.

Ha a világ nagy problémáit megnézzük – éhezés, környezetszennyezés, klímaváltozás… – biztosak lehetünk benne, hogy a megoldás nem a megszokott úton fog megtalálni minket.

A kreativitás az, ahogy a lelkemet megosztom a világgal.

Brené Brown

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top