Modern, absztrakt festmények – mitől “jó” egy absztrakt kép?

“Ó, ilyet én is tudok csinálni” ki ne mondta volna, mikor ránéz egy furcsa pacára, amit absztrakt festménynek neveznek. Ha nem is mondtuk, de biztosan hallottuk már.
A legtöbb ilyen kép furcsa, szokatlan, egyszerű vagy épp túl bonyolult. Én azért szeretem ezt a művészetet, mert az absztrakt képek azért születtek, hogy érzéseket váltsanak ki belőlünk. Nem csak a nézőből, de az alkotóból is.

Mitől jó egy absztrakt kép? A válasz talán sokakat meglep az egyszerűségével…

Absztrakt és egyedi festményem modern közegben – épp, ahova való

Az absztrakt festmények magukért beszélnek. És nekünk szólnak.

A művész oldaláról

Művészi oldalról is teljesen más egy absztrakt képet festeni, mint egy hagyományosat. Talán itt még inkább megmutatkozik a festő személyisége. A legnagyobb szabadságot adják az absztrakt alkotások, és mégis közben a legnagyobb bezártságot is. Hiszen nem elég csak odavacakolni valamit, hanem fontos az összhang, a harmónia, a színek komplexitása és kapcsolata egymással.

A festés kicsit egy seveled-senélküled kapcsolatra hasonlít, tele érzelmekkel. Van, amikor az egész folyamat örömteli és szépséges és van, amikor nehezen adja magát a születendő festmény.

Absztrakt képet festeni, olyan, mintha kiöntenéd a lelkedet, és utána megpróbálnád újra összeszedni. Mármint a jó értelemben 😉😂😂

50×70 cm-es, nagy absztrakt festményem

A vevő oldaláról – hogyan válasszunk absztrakt festményt?

A legfontosabb, amit a vevő részéről kell nézni, az, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk az adott mű.

Vásárlás előtt szánjunk rá egy kis időt, legyünk egyedül a festménnyel és figyeljük magunkat. Ez a legfontosabb. Ez a legjobb tippem, minden festmény vásárlás előtt. Figyeljük meg, milyen érzéseket vált ki belőlünk a kép, semmi más nem számít. Mindegy, milyen értékes a mű, ki festette, mi a története, mindegy, kinek, mi a véleménye róla… végső soron nekünk kell majd vele élnünk, így a legrelevánsabb, hogy boldoggá tegyen minket. Különösen az absztrakt művek esetében fontoljuk ezt meg.
Ha egy festmény tetszik nekünk és jó érzéssel tölt el, nem kell tudnunk, miért van ez így. Senkinek nem kell megmagyaráznunk, még magunknak sem.

Figyeljünk az érzéseinkre, mikor festményt vásárolunk, döntsünk érzelmi alapon és akkor nem nyúlhatunk mellé.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top