Befolyásolhatják-e a képek az életünket? – hogyan “használjuk” őket a jobb élet reményében?

Minden tárgy, ami körülvesz bennünket, hatással van ránk, ez talán még a laikusoknak is egyértelmű. Egy egyszerű példát nézve, ha minden nap ránézhetünk egy kedves kis rózsacsokorra, jobb kedvünk lesz. (Hát még ha ez festmény formájában történik, akkor el sem hervad.)

De hogyan hatnak ránk? És ha ezt tudjuk, akkor esetleg “ki tudjuk használni” őket?

Megfigyelted már magad egy kép felakasztásánál? “kicsit lejjebb… picit jobbra… még tovább jobbra… feljebb… vissza… most jó!”

Absztrakt virágcsokor printjeim

A hely

Minden képnek megvan a saját jellege, így nagyon fontos, hogy a megfelelő helyre tegyük őket. A hálószobába például nagyon fontos, hogy harmóniát árasztó képek kerüljenek. Ne rakjunk intenzív, mozgásban lévő vizet ábrázoló képet a hálóba, folyó, vízesést… mert megzavarhatja a lelki állapotunkat elalvás előtt.

Tájképek alkalmasak a terek bővítésére, így még akkor is megfelelő választások lehetnek kisebb falfelületre, ha nagyobbacska képekről van szó. Lépcsőfeljárókban, előszobákban, bejáratoknál nagyon jó szolgálatot tehetnek és optikailag tágíthatják a teret.

A festményeknek levegős térre van szükségük, így a legjobb a keret nélküli kép, de ha mégis keretet választunk, ügyeljünk rá, hogy a kép színeivel összhangban legyen.

Sorsok és festmények

Megfigyelések szerint sok ember élete az évek során a festményeik, képeik mondanivalójával párhuzamosan alakul. Gondoljunk bele, milyen élete lehet annak, aki gyászt, pusztulást, boldogtalanságot és egyéb negatív érzéseket megtestesítő festményekkel veszi körül magát. Minden nap, ezekre tekint, így az ehhez kapcsolódó gondolatok jelennek meg a fejében és az életében.

Minden festmény elraktározza a a festő energiáját is. Azokat az érzéseket, amelyen mentén létrejött.

De emellett a legfontosabb, hogy a nézőből milyen érzéseket vált ki. Figyeljük meg magunkat egy-egy festménnyel és tegyük fel magunknak a kérdést, hogy valóban jól érezzük-e magunkat vele, pozitív érzéseink lesznek-e tőle… Ha nem, akkor ne vásároljuk meg a képet, teljesen mindegy, mennyire értékes a mű, milyen művészeti értéke van, a személyes élménynek, érzéseknek elsőbbségük van.

Marsh mező festményem

Hogyan legyenek a képek a barátaink

Ahhoz, hogy a képek a látványukkal megerősítsenek és tápláljanak bennünket, nagyon fontos a kiválasztási folyamat.
Örömöt, vidámságot közvetítő festményekkel próbáljuk körülvenni magunkat, vásárlás előtt figyeljük meg, milyen érzéseket váltanak ki belőlünk a művek, hogy valóban tetszenek-e nekünk. Vegyük figyelembe annak történetét, honnan származik, ki festette, volt-e valahol már évekig előtte…

Jópár példa van rá, hogy amint az emberek kicserélik az otthonukban a képeket, az életük is megváltozik. Párra találnak, bekövetkezik a hőn áhított gyermekáldás, jobb kapcsolat alakul ki a természettel, energikusabbak lesznek és így tovább.
A képeknek tehát kézzel fogható valóságos hatása van az életükre, válasszunk hát igazán hozzánk illő, kedves, harmonikus festményeket.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top