5 alapszabály a harmonikus nappalihoz – lakberendezési Tippek, trükkök, Titkok

Vannak bizonyos szabályok, melyek megteremtik számodra a harmonikus életérzést a nappaliban.

Egyszerűbbek, mint gondolnád, mégis sokan nem is hallottak róluk.

Ezek betartása nélkül pedig kicsit kesze-kusza érzésed lesz az otthonodban. Biztos Te is voltál már olyan lakásban, nappaliban vendégségben, ahonnan eljöve energikusnak, jó kedvűnek, vidámnak érezted magad. És biztosan átélted már az ellenkezőjét is. Egyik sem véletlen.

Az alábbiakban öt szabályt gyűjtöttem össze, melyek segítenek azt a harmóniát, összhangot és nyugalmat megteremteni a nappalidban, melyet megérdemelsz.

1. Kevesebb néha több

Nagyon sok lakásban látni az úgynevezett csetreszeket (ezt a szót én találtam ki, mindjárt érteni fogod, hogy mit jelent) – ezek olyan porfogók, melyek nem valók semmire, egy kis gyertya, egy ajándékba kapott cukiság, egy emlék valahonnan… Egyesével talán jól néznek ki, de az összhatás mindenképpen kupira fog emlékeztetni, ha mindenhol ezeket lehet látni. Minden kis polcon más és más csetresz, amitől alig lehet takarítani vagy megmozdulni.

A túlzsúfoltság akadályozza a fejlődést.

Az alapszabály a következő: állj a szoba közepére, fogj meg egy könyvet, és próbáld lerakni az asztalon kívül bárhova. Ha nem tudod, kezdj el rakodni a polcokról és csak azt hagyd meg, aminek tényleg van (érzelmi) értéke.

Figyeljünk a fényekre a délutáni órákban

2. Hangolj jó irányba

Minden szoba fekvése különösen fontos. A nappaliban töltjük a délutánunk nagy részét, így látnunk kell, hogy milyenek a természetes fényviszonyok ebben az időszakban.

Ha ilyenkor besüt a nap az ablakon, az szuper, mert nagyon sok lehetőségünk van a lakberendezésre. Ha azonban kevés a fény ilyenkor, akkor érdemes világos, lágy tónusokkal berendezni a szobát, hisz takarékoskodnunk kell a fénnyel. A sötétebb vagy erősen mintázott bútorok sok fényt nyelnek el, ami nem gond egy tágas illetve jól megvilágított szobában. De ha a nappaliban a délután folyamán kevés fény jut, akkor fontos, hogy azt megőrizzük és meg is erősítsük világos falakkal, képekkel, bútorokkal, drapériával… Ettől még természetesen lehetünk kreatívak és színesek, de ügyeljünk rá, hogy ne a sötét tónusok legyenek előtérben.

A színek és a formák összhangja

3. Színek összhangja

Minden szoba olyan mint egy virágcsokor.

A megfelelő színekre és méretekre van szükség mikor bútorokat, kiegészítőket vásárolunk. Ha például a nappaliban bármilyen szimmetrikusság van – két ugyanakkora ablak, négyzet alakú alaprajz… akkor azt érdemes hangsúlyozni hasonlóan elrendezett bútorokkal. Ettől a harmónia, a rend érzetünk meg fog nőni, ez pedig az egyik elsődleges szükségletünk.

Az úgynevezett színskála a művészek körében nagyon elterjedt eszköz (nekem is kint van a műtermem falán), mely segít a színek helyes alkalmazásában. Könnyedén rá lehet keresni az interneten, a használata pedig a következő: azokat a színeket társítsuk, melyek a skálán is egymás mellett helyezkednek el. Ha például sárgát szeretnék használni fő színként, akkor kiegészíthetném egy kis naranccsal, pirossal, pici zölddel és ezek árnyalataival. Ha rápillantunk a színskálára, akkor látjuk, hogy ezek egymás melletti színek, amik kedvesen körülölelik majd. Ha ezzel ellentétes színt használunk (sárgának a lila) akkor az ellenkező hatást fogjuk elérni.

Az alapszabály, hogy minden szín amit beviszünk a térbe vagy sápítani vagy élénkíteni fogja a helységet, úgyhogy válasszunk bölcsen.

A nappali családja

4. A nappali családja

A bútorok teszik ki a nappali lelkét.

A kanapé

A meghitt hatás kedvéért tegyünk néhány díszpárnát a kanapéra. Ha igazán naprakészek akarunk lenni, minden évszakban kaphatnak más díszhuzatot a párnácskáink, így soha nem unjuk meg őket. (Tipp: ha nincs kedvünk, le sem kell húznunk a huzatokat, mehetnek egymásra) A kanapé hátulja legyen eltakarva, ne hagyjuk nyitottan, legjobb ha a fal mellett van. Ha túl nagy a szoba és ezt mégsem tartjuk optimálisnak, tehetünk egy komódot, szekrényt, állólámpát… mögé. A középpontba állított kanapé sosem nyújtja a tökéletes védettség érzését, még akkor sem, ha esztétikai szempontból megfelel a helynek.

A szőnyeg

A szőnyeg minden helyiséget barátságosabbá tesz. Eredeti funkciója a meleg magtartása, de emellett dekoratív elemként is kitűnő. A nagy szőnyeg optikailag megnöveli a teret, kellemes érzést ad, és befejezetté teszi a szobát.

A televízió

Minden tévénél meg van adva az optimális távolság, ahova a kanapét el tudjuk helyezni. Mai modern világunkban, már ekkora szerencsénk van. A távolság a képernyő méretétől függ. Ne tegyük a tévét az ablakkal szembe, mert ez káros a szemünknek és a tükröződéstől nem igazán fogjuk látni a képernyőt sem. Érdemes ezeket alaposan átgondolni mielőtt felszereljük a berendezéseket, mert később már nagyon nehéz lesz őket elmozdítani.

A képek

Egy-egy jól megválasztott festmény, kép a nappali igazi éke lehet. Tudatosan válasszunk dekorációt, figyeljünk arra, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk a kép, és csak akkor tegyünk a nappalinkba – vagy az otthonunkba – ha ezek pozitívak. A tájképek növelik a teret, a mozgalmas képek pedig sok energiával bírnak. (ezekről külön blogbejegyzésben is írtam, kukkantsd meg).

A bútorokkal és a szőnyeggel harmonizáló képet válasszunk, igyekezzünk a méretet is alaposan megfontolni. Választás előtt mérjük le, hogy az adott falfelületre mekkora festményt szeretnénk. Helyezzünk különös súlyt a szoba szimbolikájának megválasztására.

A nappalinak üzenete van

5. Üzenet a világ felé

A nappaliban fogad vendégeket a család, itt találkozunk a “külvilággal”. Éppen ezért ez egy félig nyilvános hely, és ennek megfelelően kényelmesen “hívogatóan” kell berendezni. Ennek a helyiségnek az üzenete a családon és vendégeken keresztül eljut a külvilághoz. Fordítsunk különös gondot az ülőbútorok kényelmességére, és helyes elhelyezésére. Ideális esetben a hátoldaluk legyen védett és nézzenek valami szép helyre, kilátásra.

Minden bútor, minden kiegészítő, kép vagy akár szobanövény a kedvükre kell, hogy legyen ebben a helyiségben. Bízzunk magukban, töltsünk időt ezek szemlélésével és érzéseinkre hallgatva döntsünk minden tárgyról. Következetesen távolítsuk el azokat a tárgyakat, melyek közelében nem érezzük jól magunkat.

Így csak a jó érzésekkel teli darabok maradnak és ezek hatással lesznek a nappalinkra, a lakásunka, az életünkre.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top