A színek használata tudatosan, hatásai az életünkre – az öt fő szín, fő elem

Nincs igazán magyarázat arra, miért vonzódunk egy-egy színhez és miért választunk időnként egy másikat.

Ha festményekről és a lakóterünkről van szó, akkor azonban néhány szabályt betartva tudatosan is használhatjuk a színeket. Segíthetnek megnövelni a teret, otthonosabbá tenni a lakásunkat, de ennél sokkal Fontoljuk meg alaposan, hogy milyen festményt választunk, és, hogy azt az otthonunkba hova tesszük, hisz hatása lesz ennek az életünkre.is képesek. Figyelembe kell vennünk a kívülről jövő természetes fényt, a tér nagyságát, a tér elhelyezkedését az égtájakhoz képest…

Öt elem lehet a segítségünkre abban. hogy célzottabban rendezzük be a környezetünket.

Az öt fő elem: fa, tűz, föld, fém, víz. ezekhez különböző színeket, motívumokat kapcsolhatunk.

8 részes tájkép szettem – híres festményeim art print változatai


Az öt elem színei

Az öt elem elmélete az öt különböző energiaállapotot írja le, és ezek kapcsolatát egymással. A feng shui egyfajta körforgásként gondol ezekre, és a mögöttes eszmét hangsúlyozza. Egyes szobákba azokat a festményeket tegyük, amelyek kiemelik azt, amit szeretnénk hangsúlyozni.

A fa

A fához a zöld színt tudjuk kapcsolni, ez jelképezni a növekedést, a tavaszt, a frissességet, a felfelé és kifelé növekedő életet. Érdekesség, hogy a zöld szín az, amit a szemünk a legtöbb árnyalatban meg tud különböztetni. A zöldnek sok tulajdonsága van az árnyalattól függően – élénkít, megnyugtat vagy akár inspirál is. Jó választás lehet nappaliba, hiszen az élet sok részét, árnyalatát éljük meg itt.

A tűz

A tűz a vörös színnel párosul, az energiával, a fénnyel, az aktivitással és a lobbanékonysággal. A tettre készség eleme is, ezért az ehhez kapcsolódó festmény kitűnő lehet irodába, dolgozószobába. Olyan helyre érdemes ilyen kiegészítőt helyezni ahol energiát, aktivitást mozgékonyságot szeretnénk kiváltani. A hálószobába éppen ezért nem praktikus, hiszen zavarhatja a nyugodt pihenést.

A föld

A földhöz kapcsolódnak az ásványok, kristályok, a sárga szín, a mélység és a nyár. Az elemek megválasztásánál a körforgás fontos, a föld előtt van a tűz és utána a fém.

A fém

A fém sűrű az anyagi, megfogható dolgokat szimbolizálja, színe a fehér. Az ősz és az este kifejezője.

A víz

A víz színei a fekete és a kék. A víz folyékony anyag, a folyadékok, folyók, áramlások szimbóluma, így az összeköttetésé is. Művészként nekem is az egyik kedvenc témám a víz, sok festményem van, ami vizet ábrázol.. Tengerpart, óceán, hullámok, vízesés… jöhet bármi, szívesen megfestem. Mivel a víz az áramlást is erősíti, érdemes víz témájú képekkel megtölteni a dolgozószobát, az irodát, olyan helységeket, ahol nagyobb aktivitást szeretnénk kiváltani.

Fontoljuk meg alaposan, hogy milyen festményt választunk, és, hogy azt az otthonunkba hova tesszük, hisz hatása lesz ennek az életünkre. Minden tárgy, mai körülvesz minket hatással van ránk. Ha egyes elemeket szeretnénk erősíteni, akkor érdemes ezeket a tárgyakat, dekorációkat tudatosan használni.

Annamari
Festményeim szeretettel

Scroll to Top